Me and MySQL deel 1

Ik ben nooit echt diep gegaan in het open source gebeuren maar wellicht moet ik maar eens wat voetstappen zetten in dit gebied. Laten we nou niet meteen zeggen dat ik converted ben naar LAMP maar cost-effectief als thuis-developer is het natuurlijk wel interessant om eens een LAMP site of platform op te zetten (scheelt weer een paar duizend euro), eigenlijk is het financiele verhaal mijn enige beweegreden.

Het grote probleem bij open source is dat ik nogal C# en ASP.NET verslaafd ben geworden. Ik vraag me af hoe ik ooit terug moet naar iets ‘primitiefs’ (t.ov. .NET dan) als PHP. Dan zit ik weer in de ASP fase terwijl ASP.NET natuurlijk een generatie verder is. En tsja MONO, leuk maar dan wel liefst onder Visual Studio, ik ben nog geen open source development environment tegengekomen die meer ontwikkeld is dan VS.NET.

Naja eerst maar eens naar mysql.com om MySql te downloaden ( Met Apache heb ik al vaker gespeeld). MySql draait onder een aantal van mijn phpbbs forums (asp.net forums ook nog op mijn TODO lijstje) maar ik ben er nooit echt DIEP in gegaan. Ik zag al een .Net api maar eerst eens wat met zaken klooien. Eens even 4.1 downloaden.

De komende weekjes maar eens DIEP in de MySQL architectuur duiken. Ik hoop dat ze er bij books24x7 wat leuke boekjes over hebben.

23:49 versie 4.1 gedownload, setup gerund, tijdens de installatie moet ik mijn email en wachtwoord op geven, vreemd. ik kies voor developer machine, transactional database only, manual: max 5 users (mooi hoor die installatie), tcp/ip 3306, best support for multiilingualism (UTF8), install as windows service (zucht…weer een service erbij), root password, root may only connect from localhost, execute.

zo… en nu? eens even de command line interface opstarten. “help”. hey…interessant lijstje met opties. connect..tsja…ik wil wel connecten maar waarnaartoe? Hmmm current database NONE. Ik moet dus een sql script schrijven denk ik om een eerste database te maken, shit, notepad even openen…neej wacht, even de MySql reference openen ff lezen. Hey…daar is HEEL wat te lezen, ga ik maar eens doen. Hmmm… geen stored procedues… :( (pas in versie 5.0) dat is wel heel erg…. moet je soms je sql statements direct in php zetten o.i.d. ?? LOL!

Het einde van scholen door het Internet?

Hoeveel is er te leren op het oneindige Internet over een aantal jaren? Zou ik bijvoorbeeld, als ik de komende 10 jaar elke dag alles wat er vinden is aan natuurkundige artikelen, online references, enz…, een expert kunnen worden op het gebied van natuurkunde?

Hoeveel mensen zijn er die het vermogen hebben om via zelfstudie een expert te worden op een gebied? Na een tijdje lezen kom je vanzelf in hechtere communities met forums en andere communicatie middelen zoals Blogs zodat je vandaar contact kunt krijgen met de werkelijke groten in een vakgebied. Is middelbare school, universiteit of HBO wel nodig over een tijd als exact dezelfde materie beschikbaar is via het net? We hebben alleen nog certificatie instituten nodig en zelfs die kunnen over het .net communiceren.

Hoeveel is een universitaire titel nog waard als iedereen met een Internet verbinding dag en nacht in een wereld van kennisvergaring en deling kan rondzwemmen? Wat zou Einstein doen op het Internet? Zou hij een eigen weblog hebben en duizenden anderen inspireren? Of zou zijn site voortdurend down zijn door 40-45 nazi’s die joden ook op het net najagen? Wiens site zou populairder zijn in 1940? De site van Einstein of de site van Hitler? En in Nederland? Hoe populair zou de weblog van Jezus zijn in het Romeinse rijk? Of de site van Napoleon?

Kunnen middelbare scholen, universiteiten en hogescholen afgeschaft worden? Waarom moest ik naar een klaslokaal om daar tussen vreemde mensen een uur lang te luisteren naar een specifiek onderwerp verteld door iemand die ik ook niet ken en wiens kennis ook weer gefiltered is en waar sociale interacties belangrijk blijken bij het weten van bestaande examen vragen van het jaar daarvoor? Kan ik niet beter direct les krijgen van Einstein via video conferences en zijn werk direct te lezen en direct te discussieren over stellingen via de comments via het weblog van Einstein? En dan een paar browser windows open houden waarin ik tegelijk andere opinies vergelijk en mijn references online heb? Waar ik dag en nacht kennis kan opzuigen om tenslotte daaroverheen nieuwe kennis te leveren aan het collectief? Hoeveel meer productief kan ik zijn op een dag internet kennis vergaren dan een dag op “school” hangen in de banken met slechts enkele interessante momenten some zelfs leraren die absoluut niet in staat blijken kennis over te dragen (met daarentegen weer leraren die daar juist wel weer extreem goed in staat zijn)? Zou ik zelf niet mogen bepalen welke leraren/coaches mijn leer-ontwikkeling het beste kunnen stimuleren?

Wie profiteert er van de kennis die vrijwillig geleverd wordt? Is het een give-back van allen die van de kennis geprofiteerd hebben, is dat open-source in the long run? open-kennis? En wat als er een genie in Zimbabwe er een nieuwe bom mee maakt die in een keer de atmosfeer in de fik zet? Wat als extremen het internet gebruiken als gigantisch propaganda kanaal en op een dag als georganiseerd fysieke georganiseerde aanvals coordinatie apparaat? Hoeveel zieltjes zijn er te winnen door besmette kennis?

Is het goed dat China kennis filtert die te vinden is op het Internet of zal toegang tot alle kennis automatisch tot een betere wereld leiden? De genieen onder ons zullen het gebruiken om er beter van te worden en wie weet zullen ze zelfs genootschappen vormen waar studenten gecoached kunnen worden en langzaam toegang krijgen tot beveiligde servers met steeds meer essentiele kennis. Maar helaas is 80% van de mensheid niet in staat om zo abstract over kennis heen te filteren.

Is wikipedia.org over honderd jaar een knooppunt van kennis op het Internet met evenzovele vervuilde en besmette kennis als goede kennis en hoe weten studenten welke kennis waar is en welke kennis vervuild of is alle kennis per definitie vervuild? Hoe waar is datgene wat we geleerd hebben over onze geschiedenis en vanuit hoeveel verschillende gezichtspunten is dit niet te zien? Moet je altijd openstaan voor alle gezichtspunten en vandaaruit een kennisbeeld vormen? Zouden certificaten gebaseerd moeten zijn op de hoeveelheid gezichtspunten iemand kan aannemen ten opzichte van een brok kennis in plaats van de multiple choice vragen en de open vragen die nu beantwoord moeten worden met in het achterhoofd het psychische profiel van de beoordelende leraar? Hoeveel macht hebben leraren op een school ten opzichte van het opdoen van de juiste kennis?

Is de eerste waarheid die de internetstudent zou moeten leren dat er geen waarheid is, dat alles wat er te vinden is op het Internet altijd met de nodige scepsis behandelt moet worden behalve de website s die aangegeven worden door de coaches van het genootschap?

En daarnaast degenen die niet de eigenschap hebben om te kunnen leren via online bronnen…waar moeten zij heen? Scholen zullen nodig blijven, denk ik voor deze laatste groep, maar hopelijk over een hele tijd niet meer verplicht voor de echte genieen, die kunnen hun tijd beter besteden dan op scholen. Liever een set certificaten die gehaald moet worden in de tijd die je zelf wilt. Als je dan te lang doet over een certificaat moet je…. terug naar school :)

Maar daarnaast zijn scholen natuurlijk ook sociale ontmoetingsplaatsen en koppelpunten tussen allerlei verschillende personen in de maatschappij evenals kerken en kroegen e.d. dat vervang je niet door forums waar een groepje veelposters de heersende denktrent bepaalt. Als we scholen afschaffen is pas “het bedrijf” het begin van sociale interacties OF we moeten scholen transformeren van “zitten in de klas van 9-5″ tot discussie plaatsen waar certificaat-houders met elkaar kunnen discussieren over inzichtspunten begeleid door uber-certificaat houders, zoiets als de forums in het oude Griekenland…en dan is de cirkel weer rond, studenten beginnen weer zelf te denken en te filosoferen door de veelvoud van kennis die ze opdoen, elk uit weer verschillende bronnen.

Die “bankjes” mogen ook weg, ik denk dat een stenen cirkelvormige ruimte met trapjes beter is en je zou omringd moeten zijn met het beste wat de mensheid aan kunst kan produceren, je kunt er op liggen en denken, gewoon even niets doen of zaken nalezen op je pda en je af en toe in de discussie mengen of zaken navragen. Iedereen is anders in de wijze waarop hij kennis wilt opdoen, dat moet mogelijk zijn, het schoolforum moet dag en nacht open zijn en zowel gestructureerd als ongestructureerd, notitieblokjes en pennen zijn gratis op te halen bij de concierge. De kantine verkoopt geen big mac.