Me and MySQL deel 1

Ik ben nooit echt diep gegaan in het open source gebeuren maar wellicht moet ik maar eens wat voetstappen zetten in dit gebied. Laten we nou niet meteen zeggen dat ik converted ben naar LAMP maar cost-effectief als thuis-developer is het natuurlijk wel interessant om eens een LAMP site of platform op te zetten (scheelt weer een paar duizend euro), eigenlijk is het financiele verhaal mijn enige beweegreden.

Het grote probleem bij open source is dat ik nogal C# en ASP.NET verslaafd ben geworden. Ik vraag me af hoe ik ooit terug moet naar iets ‘primitiefs’ (t.ov. .NET dan) als PHP. Dan zit ik weer in de ASP fase terwijl ASP.NET natuurlijk een generatie verder is. En tsja MONO, leuk maar dan wel liefst onder Visual Studio, ik ben nog geen open source development environment tegengekomen die meer ontwikkeld is dan VS.NET.

Naja eerst maar eens naar mysql.com om MySql te downloaden ( Met Apache heb ik al vaker gespeeld). MySql draait onder een aantal van mijn phpbbs forums (asp.net forums ook nog op mijn TODO lijstje) maar ik ben er nooit echt DIEP in gegaan. Ik zag al een .Net api maar eerst eens wat met zaken klooien. Eens even 4.1 downloaden.

De komende weekjes maar eens DIEP in de MySQL architectuur duiken. Ik hoop dat ze er bij books24x7 wat leuke boekjes over hebben.

23:49 versie 4.1 gedownload, setup gerund, tijdens de installatie moet ik mijn email en wachtwoord op geven, vreemd. ik kies voor developer machine, transactional database only, manual: max 5 users (mooi hoor die installatie), tcp/ip 3306, best support for multiilingualism (UTF8), install as windows service (zucht…weer een service erbij), root password, root may only connect from localhost, execute.

zo… en nu? eens even de command line interface opstarten. “help”. hey…interessant lijstje met opties. connect..tsja…ik wil wel connecten maar waarnaartoe? Hmmm current database NONE. Ik moet dus een sql script schrijven denk ik om een eerste database te maken, shit, notepad even openen…neej wacht, even de MySql reference openen ff lezen. Hey…daar is HEEL wat te lezen, ga ik maar eens doen. Hmmm… geen stored procedues… :( (pas in versie 5.0) dat is wel heel erg…. moet je soms je sql statements direct in php zetten o.i.d. ?? LOL!