Handig tooltje: JD-GUI Java Reverse Engineering

imageNog een handig tooltje in mijn dropbox “apps” folder gezet: http://java.decompiler.free.fr :een enkele executable om snel en erg goed java .class code te reverse engineeren naar de orignele java code.

Ik had een Eclipse plugin die een beetje raar deed, dus… een van de .class filetjes gedragged naar het window van jd-gui en *presto* de complete plugin sources aan de linkerzijde en aan de rechterkant heel netjes geformateerd en colorcoded de java code. Je zou bijna het verschil niet zien met de orginele code.

tip: Bij het opstarten checkt het gratis tool voor nieuwe versies (zie readme.txt) dus het kan zijn dat je firewall bij het starten die check wil blokkeren (wat je ook kan doen).

Er is ook een Eclipse versie maar die is natuurlijk niet zo portable als een enkele .exe maar… is natuurlijk wel handig tijdens het coderen.

Nieuw: bouw je eigen Spotify uitbreiding

image

De nieuwe release van Spotify bevat nu ook apps  (wat haat ik dat woord, wie heeft in godsnaam die afkorting bedacht? Elke keer als ik het woord “app” hoor, trekt mijn mond scheef). 

In de video wordt het uitgelegd:

Waar te beginnen? Allereerst ga je naar http://developer.spotify.com/en/spotify-apps-api/developer-signup/ . Het kan dan 3 dagen duren totdat je verzoek goedgekeurd is. Je moet echter wel een spotify premium account hebben om een application key te vergaren. Die heb ik zelf niet. Dus voordat dit op mijn @todo list komt heb ik dan het account nodig van iemand met een premium account om aan  de slag te gaan.

Je kunt ondertussen al neuzen in de apps API: http://developer.spotify.com/en/spotify-apps-api/resources/

Als ik er dan heel grof doorheen blader op http://developer.spotify.com/download/spotify-apps-api/reference/ dan komen toch al aardig wat ideeen mijn hoofd binnenvallen voor een “app” (KUCH). Coderen is vrij simpel via webtechnieken als HTML5, Javascript e.d.

Even snel gebladerd denk ik dat we heel snel miljoenen artiest specifieke apps krijgen, via artist. fromURI(uri, callback) e.g. “Madonna” en dan een Madonna specifieke app met Madonna plaatjes erbij. 10 minuten werk.

Maar… ik lees dat Spotify nog maar heel gelimiteerd apps toelaat, dus het zal nog even duren voordat de Spotify marketplace mania gaat losbarsten.

Even terzijde: ik denk dat als de huidige “plugin” providers de terminologie omgooien naar “apps” e.g. “de WordPress apps marketplace” in plaats van de plugin directory dat ze gelijk ook weer “cool” zijn.

tip: webserver voor on the road: the Uniform Server

Tot verleden week had ik MicroApache (http://microapache.kerys.co.uk/) in een folder in “mijn” Dropbox. Best handig om af en toe een webservertje te hebben om wat scriptjes tegenaan te draaien of apps zoals dokuwiki. Maar nu vond ik The Uniform Server (http://www.uniformserver.com/), zelfde principe: een webserver die je los op een usb stick of een dropbox folder kunt plaatsen maar met het verschil dat the uniform server waanzinnig veel meer zaken ondersteund (zoals Java apps in e.g. TomCat) en eigenlijk als een “echte” webserver kan draaien. Handig. MicroApache exit, enter Uniform Server.

p.s. er zit ook een vrij handige admin gui tool bij.
p.p.s. op mijn vaste thuisplek heb ik Zend Server Community Edition draaien (http://www.zend.com/en/products/server-ce/index) omdat het natuurlijk wel handig is om e.g. mijn php code live te debuggen vanuit Eclipse.

Handig: Graphviz – Graph Visualization Software

ik heb een beetje met Graphiz liggen spelen tussen oud en nieuw. Handig tooltje om via een script dat je opstelt diagrammen te genereren.

De documentatie wijst zich vanzelf. Je maakt een script in je editor en compileert dat dan waarbij je opgeeft wat het output formaat moet zijn e.g. een jpg. De script taal is erg eenvoudig, in principe hoef je alleen de data op te geven met de attributen, de compiler zoekt verder de rest uit.

Vooral handig als je niet continue wilt slepen met blokjes in je diagram (e.g. in Visio) want je hoeft louter de data op te geven.Je hebt dan de keuze uit allerlei soorten diagrammen die je kunt genereren.

E.g. onderstaand diagram tover je in een minuutje eruit:

Als je er mee wilt spelen kun je het beste de user-guides downloaden om mee te starten. Deze bevatten voorbeeld scripts die je kunt copy en pasten en waarbij je dus gelijk de output ziet. Deze kun je vinden onder de documentatie onder “user guides” (duh)