Mijn eerste UTP kabel

We hebben de TV iets verplaatst in de woonkamer en dus… zat mijn router-switch op de verkeerde plek. Ik moet nu eigenlijk een knipje maken in de UTP kabel die van de meterkast komt om daar de router-switch weer op te plaatsen.

Ik heb dus bij de Praxis een UTP tang gekocht en wat kopjes.

Het was even wat gepriegel met die kleine draadjes (het leek verdraaid lastig) maar met behulp van duizenden voorbeelden op het Internet was mijn 1e UTP kabeltje in 2 keer gelukt. Mijn fout de eerste keer was dat ik de kopjes van de afzonderlijke draadjes nog “iets” gestript had. De 2e (de andere kant op) lukt in een keer.

Gewoon zorgen dat de 8 draadjes heel netjes naast elkaar liggen en ze aan de bovenkant gelijk afknippen. Je hoeft ze niet afzonderlijk te strippen. De eerste keer zat de oranje witte samen met de oranje aan de bovenkant in hetzelfde slot dus je moet zorgen dat ze erg gelijk naast elkaar liggen door er met je vingers een beetje overheen te wrijven.

Mooi. Stond al jaren op mijn todo lijst. Achteraf: makkelijk!

Handleiding hier

Pinkpop, Goede muziek en Foute muziek

image“Goede versus foute muziek”, dat was de gedachte die door mijn hoofd schoot toen ik deze avond Pinkpop keek.

De “christian rock” band genaamd “Mastedon” werd door Eric Corton en geinterviewden aangehaald als “goede muziek” (niet alleen vanwege hun jezus liedjes maar ook omdat het progressieve rock is). Toen daarna een optreden van Keane te zien was las ik de omschrijving op TV en schoot “foute muziek” door me heen (ik zie de zwijmelende tieners al voor me).

Een collega van mij houdt van schlagers en heeft de complete collectie van Modern Talking, de italo disco band.  Van de week was er op de TV de film “ABBA de movie” en regelmatig luister ik op Q-music naar het foute uur. Ik heb zelf aardig wat cd’s van Barbra Streisand… en ik mensen die helemaal los gaan bij Frans Bauer.  Allemaal fout.

Maar … welke muziek is nou fout en welke niet?

Foute muziek heeft niet zoveel te maken met muziek die je leuk moet vinden of niet. Tenslotte houdt iedereen van muziek en verkoopt elke artiest wel plaatjes aan zijn eigen publiek. Iedereen mag natuurlijk houden van welke artiesten dan ook. Maar… wat is het nou? Is er een definitie van te geven? Volgens de Nederlandse wikipedia is dat niet zo. (Then again, als de Nederlandstalige wikipedia dat voorschrijft is waarschijnlijk het tegendeel waar).

Hier een paar observaties:

  • Nederlandstalige muziek die in de “TROS” hoek zit, is al snel “fout”. Zo is Frans Bauer #1 op de foute lijst, #4 Paul de Leeuw, #7 de George Baker Selection, #8 Boney M en #13 Jan Smit.
  • Muziek uit de jaren 80 (en vooral disco muziek) is grotendeels fout: Abba (#2), John Travolta & Olivia Newton John (#9) en Kylie Minogue en Jason Donovan (#12) als voorbeeld (let alone Sabrina met “Boys” of Europe met “The final countdown”) (of Army of Lovers met Crucified)
  • Progressieve rock zoals Pink Floyd ontbreekt grotendeels op de lijst maar symphonische rock, als onderdeel, komt dan wel vaker terug met name de grote hits uit de jaren 80.
  • Motown is vrijwel volledig fout, de Supremes zijn 5 keer aanwezig op de lijst
  • Vrijwel alle muziek die mensen op feesten de dansvloer op drijft is fout (dat betekent dat “goede muziek” in ieder geval niet “dansbaar” is)

Ik heb nog niet volledig in beeld wat fout is en wat niet. Wellicht is het een idee om de foute lijst op q-music eens te sorteren op genre, jaartal, taal e.d. om er wat dichter bij te landen: welke genres staan er niet tussen en welke jaartallen staan er niet tussen? Dat zou het begin van een verkenning kunnen zijn.

Heel erg fout en een beetje fout

Instinctief zou ik ook denken dat er muziek is die “heel erg fout is” en muziek die “een beetje fout is”. Dus een zekere gradatie daarin zou ook een idee zijn. Dat zou kunnen door interviews maar ook door te kijken naar de “foute playlists” op Spotify (duizenden) en dan beginnen met vinken.

Modern Talking zou “heel  erg fout” zijn. Je vindt die band vrijwel altijd genoemd als je het Internet afspeurt over discussies met betrekking tot foute muziek.

Eigen gevoel versus lijsten

UB40 staat 7 keer (!) in de foute lijst en is dus blijkbaar heel erg fout maar mijn gevoel zegt me dat het helemaal niet zo’n foute muziek is. Ik moet dus mijn eigen gevoel loslaten en objectief gaan vinken. Of, in andere woorden: juist omdat mijn gevoel zou aangeven dat UB40 niet fout is, zou een definitie handig zijn.

De definitie

De definitie zou niet moeten voorschrijven welke muziek fout is en welke niet (dan zou de definitie niet kloppen…). Je zou het kunnen gebruiken om de gradatie van fout tegen je eigen collectie aan te houden. Dat wil zeggen: er zou geen enkel nummer, door niemand, aan te halen moeten zijn, die in je “goede” lijst staat maar door wie dan ook ter wereld fout gevonden wordt (then again T-toets might work also).

Mijn vermoeden is dat het grootste deel van de muziek die dansbaar is (op welke wijze dan ook) (of waar grotere groepen mensen emotioneel op staan mee te bewegen) alsmede het grootste deel van de muziek waar mensen luidkeels mee brullen, fout is (nu of over 10 jaar). Je hebt dan ook gelijk muziek die dansbaar is maar waarop mensen niet meezingen, je hebt dan muziek waarop mensen dansen EN meezingen, je hebt muziek waarop mensen meezingen maar die niet dansbaar is, EN je hebt muziek die niet dansbaar is EN je hebt muziek waarop niet meegezongen kan worden EN je hebt muziek waarvoor beide geldt. (begint u maar met het tekenen van uw Venn diagrammen). Mijn gevoel zegt me dat de “overlap”, dus muziek waarop mensen gelijk gaan dansen EN brullen, vrij fout is, met name degene waar mensen op een bruiloft op uit dak gaan (dus bij de oudere jaren 80 hits).

Daarnaast heb je muziek die ooit “populair” was, dat wil zeggen in de top 100 heeft gestaan. En je hebt muziek die er niet in heeft gestaan. Ook een sterke aanwijzing.

Moeilijk zal waarschijnlijk zijn artiesten die volledig fout zijn (ook hun onbekend werk) en artiesten die sommige nummers hebben die fout zijn en sommige nummers die niet fout zijn.

Enfin, klinkt al als een aardige uitdaging :)

Koelkast deur blijft open?

We hebben het probleem dat de deur van de koelkast open gaat. Vervelend. We hebben er maar tijdelijk een plakbandje overheen geplakt, nu even zoeken naar de oplossing.

Op de site van Siemens stond de geniale oplossing:

FAQ Siemens.

*kuch* Maar goed… ik heb het idee dat de magneet rubber strip “versleten is” (hypothese). Hier vond ik wat onderdelen:

  • http://www.onderdelenthuisbezorgd.nl/siemens-koelkast-onderdelen
  • http://www.onderdeelexpress.nl/Webwinkel/Koelkast-onderdelen/Siemens-koelkast-onderdelen/View-all-products.html
  • http://www.datrepareerikzelfwel.nl/winkel/productgroep/109/deurrubber-koel-vries
  • http://www.klusidee.nl/Forum/zoeken.php?cx=partner-pub-6248326371379344%3A8732664605&cof=FORID%3A10&ie=UTF-8&q=deurrubber+koelkast&sa=Zoeken&siteurl=www.klusidee.nl%2FForum%2Fzoeken.php%3Fcx%3Dpartner-pub-6248326371379344%253A8732664605%26cof%3DFORID%253A10%26ie%3DUTF-8%26q%3Ddeurrubber%26sa%3DZoeken&ref=www.klusidee.nl%2FForum%2Fabout72816.html
  • http://www.koelkastonderdeel.nl/index.php/koelkast-rubber

Rond de 70 euro, nu nog even kijken welk afdichtingsrubber ik precies nodig heb.

UPDATE:

Wrong! Als de deur van de je koelkast blijft open staan zijn het meestal de scharnieren. Mijn vrouw belde met Siemens en kreeg het advies nieuwe scharnieren te bestellen en ze heeft het nog even gechecked met een buurman die hetzelfde meldde. Ik heb dus 5 nieuwe scharnieren besteld (€ 100+) en … 3 uurtjes later (toch lastig zo’n inbouw koelkast omhoog houden terwijl je tegelijkertijd een deur probeert erin te zetten) … valt de deur vanzelf dicht :) Het waren dus de scharnieren.

Toen mijn egaa mij belde had ik eerst zoiets van “huh, scharnieren? Dat kan toch helemaal niet, die zijn er toch alleen maar om te uhm scharnieren?”. Maar…  weer wat geleerd. De scharnieren kunnen na verloop van tijd verslijten, een sterke aanwijzing is het ijzerslijpsel dat je dan vindt aan de zijkant. Het is dan aan te raden om alle scharnieren tegelijkertijd te vervangen omdat uit onderzoek blijkt  dat de non-versleten scharnieren heel snel volgen.

Opgelost. Alhoewel… nu schuurt de bovenste deur een heel klein beetje aan de rechterbovenkant. Dat zou ik dan ergens moeten kunnen stellen maar het waren zoveel schroefjes verder… dat ik dacht… ik ben het beu, dat doen we de volgende keer wel weer.

The mathematics of history

I was catching up on my Ted Talks queue and viewed ” the mathematics of history” of Jean-Baptiste Michel. Now these Ted Talks are usually interesting but this one connected directly to some of my main streams of thought.

Around May 2010 I had the same thoughts: with the larger digitization of historical documents such as the Dutch library putting newspapers online since 1681 we will be able to detect thousands of new patterns in social behaviour. I called this pattern based behavior recognition, but probably that’s a too limited name. Psychohistory is probably a better name :)

(If you are  a science fiction fan you will obviously immediately think of Harry Seldon who developed psychohistory, allowing him to predict the future in probabilistic terms.)

The thing I don’t agree with in the video (although maybe he simplified it for this audience) is that it will be mathematical patterns which will form the key. It is true that the language of mathematics was of great use for other sciences but “history” involves humans and thus it will be cognitive science patterns that will be the key. And by that I mean, because it is a combined-sciences field, a mixture of mathematics, neuroscience, social sciences like psychology, linguistics and so on. For the simple fact that we have even trouble understanding the behavior of one human let alone millions of them throughout history (although it could be the case that analyzing groups I simpler than understanding individuals…)

Is it exiting? Well… In the long term I’m not that optimistic that this new science (or science+) will bring changes in society. We can compare it with the advances we made understanding the human: even though we understand the human and the human behavior so much that we can conclude that there is no such thing as a “soul” (or a God) there are still billions of people running around totem poles and the like.

So even if we can predict when a war will brake out and how a society will slowly build up to a war and who will do what I don’t think this “knowledge” will change the human society. The Wars will still take place. (and from a meta point of view we could then even predict the influence of knowing when a war will brake out and the impact of that on the future) (and from a meta meta point view we could then even predict the influence of knowing the impact of the influence of knowing when a war will brake out) (uhm… oh yeah right … the two axioms of Hari Seldon…) (Asimov even thought of that).

However from a technical point of view: some great stuff is coming at us.