Archives for 

EDLAB

het Google WebP image formaat: klaar voor gebruik?

Vaak heeft PNG formaat mijn voorkeur bij veel operaties. Ook bij e.g. het wegschrijven van images op disk van e.g. mijn wp-favicons plugin gebruik ik bij voorkeur png. Dit komt omdat PNG een open formaat is en ergens in het verleden heb ik het ook opgepikt als de bij voorkeur te gebruiken standaard voor het web net zoals “iedereen”.  Daarentegen heeft JPG weer de voorkeur voor foto materiaal omdat JPG daarin juist weer excelleert.

Naar aanleiding van wat ik las in PC Active 267: het onderzoekje over de snelheid van verwerking van PNG (en dat het soms tot wel 50% trager rendert dan een JPG ….) (moet toch selectiever gaan zijn met mijn png versus jpg gebruik @todo) (gebruik e.g. .png NOOIT voor foto’s tenzij je houdt van performance anti-patterns) (met de note dat specifieke hardware en software dan weer optimalizaties aan boord heeft specifiek voor veelgebruikte image formats) kwam ik bij het nieuwe WebP image formaat van Google.

WebP wordt gezien als een opvolger voor het jpg formaat: (en waarchijnlijk ook png) : het ondersteunt lossy en lossless images; lossless images zijn 26% kleiner dan PNG, lossy images zijn 34% kleiner dan JPG EN het support transparancy. Het is gebaseerd op de VP8 video codec dat gebruikt wordt om te voorspellen wat de waardes zijn van pixels in een blok dat het huidige blok omgeeft (dat levert veel nullen op en daardoor kan er beter gecompressed worden), het ondersteunt animatie etc… Het is wel nog in ontwikkeling. Zie voor geheugen gebruik, performance en verkleining o.a. : https://developers.google.com/speed/webp/docs/webp_lossless_alpha_study

Dus… waarom stap ik eigenlijk nu al niet volledig over naar WebP ? En dan niet alleen voor mijn websites maar ook voor mijn complete foto collectie? (e.g. Picasa / Irfanview (MET plugin) ondersteunt het). Er is native ondersteuning in Chrome en Firefox en er zijn javascript libraries ter ondersteuning van andere browsers. Er is een plugin voor native Windows gebruik etc…?

Het belangrijkste wat me weerhoudt is dat nog zo weinig sites het gebruiken. Zelfs op de site van Google zelf wordt nog veelvoudig jpg gebruikt (voor foto’s, avatars etc…).

Waarom gebruikt nog bijna niemand dit formaat op zijn websites?

Ik ben erover aan het denken om alle images op dit blog te converteren naar webp formaat…. maar dan op een apart domein e.g. webp.leau.net. Dat zou niet meer dan 30 minuten moeten kosten omdat het een simpele copy actie is en vervolgens een auto run van de webp converterer via de *nix commandline op de server en dan simpelweg wat sql queries op de WordPress database en vervolgens een one click install van de WordPress WebP plugin. De meeste tijd bestaat dan uit wachten. Ik zou dan 2 windows kunnen vergelijken qua load. Probleem is dan alleen dat alle nieuwe posts weer gaan defaulten op png… dus ik zou datgene wat ik handmatig doe eigenlijk dan slimmer moeten schrijven zodat het gescheduled kan worden omdat dit als wp transient waarschijnlijk ten koste zal gaan van de performance zal ik dit oftewel moeten schedulen via cron oftewel via een WP Server. Maar… het idee van WP Server heb ik nog niet helemaal uitgewerkt.

Wordt ooit vervolgd.