De taxonomie achter een huishouden

Als ik om me heen kijk zie ik honderden producten. Elk product is geleverd door een bedrijf of een organisatie: Coca Cola, Panasonic of Samsung om maar een voorbeeld te noemen.

Als ik kijk naar onze uitgaven en het budget en door de ordners / evernote blader zie ik dat elke service geleverd wordt door een bedrijf of organisatie: Greenchoice, Unive of Rabobank.

brainstorm 1: Zou het mogelijk zijn om een lijst te maken van “alles” in een huishouden op basis van bedrijf of organisatie die het levert en daarnaast het product of service? Met daarbij dan metadata zoals “kosten”, “garantie”, “handleiding”, “contactgegevens”, “facebook pagina”, “aankoopdatum” , tags, etc… , etc…?

brainstorm 2: Zou het mogelijk zijn om diezelfde lijst te gebruiken en daar dan je adressenboek aan toe te voegen?

Zou dat een volledige lijst zijn van “alles” : alle uitgaven en inkomsten, alle interacties, alle inventaris, alle gekoppelde agenda afspraken, alle todo’s, alle contact informatie, alle budget posten, etc… ? Waarbij je door middel van verschillende views (queries op die attributen) slimme deelweergaves zou kunnen maken?

Ik zou het eigenlijk gewoon eens moeten proberen. Kan een aardig grote lijst worden. Maar… wel een lijst die simpel genoeg is: 1 lijst om alles te beschrijven.

Voordeel zou zijn dat ik de contact gegevens van bedrijven en organisaties dan simpelweg kan aggregeren als ook de feeds op de twitter, facebook, etc… sites.

Als ik het dan publiekelijk maak zou het kunnen fungeren als inkomstenbron: reviews bij gekochte producten leveren search traffic op, die kan leiden tot specifieke ads bij specifieke leveranciers.

Daarnaast leunt het tegen CRM aan vanuit het gezichtspunt van een huishouden: alle bedrijven en organisaties waar je een “band” mee opbouwt ook al is het maar het potje pindakaas wat je koopt van die brand.

Achtergrond:

Ik heb:

a) een wiki / note applicatie waar ik handige informatie opsla per onderwerp e.g. voor alle budget posten heb ik 13 hoofd folders gemaakt en daarbinnen de subonderwerpen. E.g. “auto” en daarbinnen “auto ed” en daarbinnen e.g. “alphabet lease” en “BMW 320d”. Maar daarnaast ook entries voor alle assets, gezins zaken enz… : honderden onderwerpen.

b) ik heb een wachtwoorden applicatie waar ik de wachtwoorden opsla van allerlei sites en apps. Hier heb ik folders als “veelgebruikt” en “weinig gebruikt”

c) ik heb een NAS en een cloud based storage omgeving waar ik allerlei spul opsla varierend van downloads, prive documenten, foto’s, etc… hier heb ik weer een andere directory structuur. e.g. binnen downloads “hardware”, “muziek”, “software”, “libraries” etc…

d) Mijn ordners heb ik genummerd van 1 t/m 13 op basis van (a) met daarin papieren documenten die binnen komen

e) De labels in mijn gmail heb ik weer anders geformuleerd, op basis van “mailing lijsten”, “zooi”, “vrienden” e.d.

f) Mijn adressenboek is uiteraard puur op basis van voornaam en achternaam gekoppeld aan linkedin en facebook e.d.

Wat zou het mooi zijn als ik al bovenstaande zou kunnen “universaliseren” in 1 taxonomie zodat ik in al die gegevens verzamelingen op dezelfde manier zou kunnen navigeren (en over en weer kunnen copieeren). Ik zou daar weer op kunnen leveragen met andere applicaties.

Wellicht is dus de hoofdverdeling “bedrijf/organisatie/contact” een goede manier om al die bovenstaande verzamelingen te organiseren. Probleem is dat die tools geen van alle goede mogelijkheden geven om aanvullende views op taxonomie, tags e.d. te maken.

Ik hoop dat er ooit een tool komt dat alle bovenstaande in 1 app verenigt… zou het leven makkelijker maken.

meer:

a) elk van die onderwerpen zou een publiek en prive deel moeten hebben. Ik kan bijvoorbeeld de handleiding van mijn Panasonic TV publiek delen: hebben anderen ook wat aan. Maar het serienummer van die TV is dan weer persoonlijk. Dat zou op de een of andere manier makkelijk moeten kunnen. (als ik een potje pindakaas koop dan kunnen mensen ook weer reageren dat er andere potjes pindakaas zijn die beter zijn e.d. en dan leer ik daar weer van).

b) over onderwerpen heen zijn er processen / workflows die lopen die bepaalde functionaliteiten ondersteunen. E.g. als de garantie afloopt van een product zou het handig zijn. Of nog beter: een levenscyclus workflow voor alle assets (voor aankoop, onderhoud gedurende levenscyclus en verkoop moment) zou heel handig zijn.

Family+Friends: het ideale gezins online tool

Als je een gezin hebt dan MOET je  Family+Friends gebruiken.

Althans, dat is mijn stelling. Ik ben al jaren lid hiervan en het geeft de backbone onder mijn gezin: van gezamelijke kalender en todolijst en adressenboek tot bankzaken, mailbox en archief.

Het bevat allerlei slimmigheden die je nergens anders terug vindt, bijvoorbeeld: er is niet zozeer een “simpel adressenboek” (zoals in gmail/hotmail/outlook/etc…) maar een uberslim adressenboek waar je  gescheiden gezinnen kunt bijhouden en daaraan gerelateerd de gezinsleden: de enige manier om e.g. etiketten uit te printen of om orde in de chaos te houden.

Eigenlijk bevat het allerlei handigheden die ik zelf ooit wel zou willen schrijven in een tool maar waar ik nooit aan toe kom. E.g. de verjaardagskalender heeft ook heel handig de leeftijd in haakjes achter de persoon staan, alles is met alles geintegreerd zodat je ook history van afspraken bij personen kunt zien enz.. enz…

Het vreemde is dat het heel onbekend is en dat ik vermoed dat het sinds 2010 al een beetje “uit development” is, en dat is jammer. Ik hoop echt dat de eigenaars er toch weer extra effort in gaan stoppen met nog meer functies en het in de markt zetten ervan.

Maar… om je toch te laten zien dat het veel meerwaarde kan bieden voor je gezin (puur omdat ik denk dat het een erg gaaf tool is / verder geen relatie met de makers) even een rondje functionaliteiten. Ik heb de screenshots bewerkt om zoveel mogelijk persoonlijke data eruit te laten.

Ik denk dat als je een gezin hebt dat je direct zegt : hmmm…. dit is handig (of zelfs onmisbaar). (Ik zou zelf niet lid blijven als ik zonder kon leven). Ik denk dat elk gezin het nodig heeft.

Continue reading Family+Friends: het ideale gezins online tool

Bio Spectra Attitude vaatwastabletten ervaring

 

imageATTITUDE is niet het enige merk dat fosfaatvrij Afwasmiddel aanbiedt. Het is echter belangrijk te begrijpen dat fosfaatvrij niet noodzakelijk milieuvriendelijk is. ATTITUDE is de enige die veganistische en volledig biologisch afbreekbare, chloorvrije reinigingsmiddelen aanbiedt, zonder petrochemische stoffen, kleurstoffen en kunstmatige geurstoffen.”

Door: Bio Spectra is gevestigd in Montreal en is een jonge, snel groeiende en passionele Noord-Amerikaanse ontwikkelaar, producent en marketeer van milieuvriendelijke goederen voor thuisgebruik. Zijn missie? Het promoten van een verantwoorde consumptie door sterk presterende producten aan te bieden die de impact op de gezondheid en op het milieu tot een minimum herleiden. Bio Spectra’s merk ATTITUDE, dat wereldwijd verkrijgbaar is, heeft het milieuvriendelijke tot het uiterste gedregen door het eerste en enige assortiment van huishoudproducten te worden met een gecertificeerde milieuvriendelijkheid en neutrale koolstofuitstoot.

 

Ik had, als bewuste consument, deze vaatwasblokjes gekocht (vrijwel overal online and irl te koop),  maar… helaas… ze lossen totaal niet op, alles zat vol met wit poeder achtig spul, aantal keren geprobeerd maar nogo. (en nou had ik er nog wel € 0,21 per vaatwasbeurt meer voor over) (€ 0,29 per tablet) (versus € 0.08 per tablet Lidl W5 – beste uit de test).

Ik heb erop gegoogled maar het lijkt erop dat ik de enige ben die dit op het Internet deel…, dus ik ben benieuwd of ik toevallig een slecht pak had of dat anderen ook dezelfde ervaring hebben.

Mocht je ze geprobeerd hebben, let me know :)

Geef je elke maand hetzelfde uit?

Als je aan het begin van het jaar een budget opstelt voor je gezin is het goed om ook eens te kijken naar de verdeling van die uitgaven per maand. Als je dat niet doet dan LIJKT het alsof een bepaalde maand erg duur is maar… zou die ten opzichte van het gemiddelde juist goedkoop kunnen zijn en andersom.

Hieronder de verdeling van (reguliere) uitgaven over het jaar (voor ons gezin voor de afgelopen 5 jaar), de blauwe lijn geeft het gemiddelde aan per maand en de grijze lijn het gemiddelde over alle maanden en jaren.

maand uitgaven

De maanden gesorteerd van goedkoop naar duur:

Februari (2) Februari is 1.83 % goedkoper dan gemiddeld en daarmee de goedkoopste maand. We hebben de feestdagen achter de rug en de betalingen aan het begin van het jaar. Bovendien bevat het de minste dagen.
November (11) November is de op een na goedkoopste maand, waarschijnlijk omdat we ons voorbereiden op de dure maand December
Maart (3) Tussenmaand, stijgende trend naar mei
Augustus (8) Wederom een dal-maand die ligt in het dal tussen Mei en Oktober
April (4) GEMIDDELD
September (9) GEMIDDELD
Januari (1) GEMIDDELD
Juli (7) GEMIDDELD
Juni (6) GEMIDDELD
Mei (5) Wederom een dure maand, wellicht omdat dan de zomer vakantie boekingen gedaan worden.
Oktober (10) De op een na duurste maand, die 1,51% negatief afwijkt. In die maand zie ik dat we jaar betalingen doen en veel doen aan verjaardagen. Bovendien is het een lange maand en is er de herfstvakantie dus extra kosten.
December (12) Feestdagen en dat betekent cadeau’s, weekends weg. Deze maand is 2.59% duurder dan gemiddeld.

Doel van bovenstaande is om een beetje gevoel te krijgen bij afwijkingen in het budget per maand. Vanuit een heel andere doelstelling zou je wellicht willen kijken of een maand echt gemiddeld is. Ik heb daarvoor een eerste poging gedaan door elke maand terug te rekenen naar 30,4 dagen (zie comments). Resultaat is onderstaande grafiek. Die wijkt niet zo af van bovenstaande grafiek dus ik kom tot de conclusie dat louter het aantal dagen niet zo veel verschil maakt. Wat waarschijnlijk wel invloed zal hebben zijn het aantal weekends en aantal vrij dagen (e.g. kinder vakanties). Maar dat zou ik dan moeten terug rekenen over de afgelopen 5 jaar en daar heb ik geen zin in :)

image

 

Lijkt dat een beetje op jullie uitgaven per maand?

Bespaar minimaal €100 per 1000 wasbeurten op wasmiddelen met de effex wasbal

imageHet is crisis tijd dus we moeten besparen :)

Ik kwam de effex wasbal tegen waarmee je geen wasmiddel meer hoeft te gebruiken: http://www.outletdagknaller.nl/green-effex-wasbal-wassen-zonder-toevoegen-wasmiddel-p-1258.html

Zou iets van 300 euro op jaarbasis moeten schelen (en maximaal 1000 wasbeurten)

Nou…. lees ik wel wat kritische artikelen op het internet. Maar het onafhankelijke TNO rapport is toch “wetenschappelijk” positief: (van dezelfde thread geplukt):

TNO samenvatting

Samenvatting TNO onderzoek Green FX wasbal

In project T09.18275 heeft TNO Quality Services de werking van de Green FX
wasbal getest volgens de volgende parameters:

1. Het verwijderen van vlekken op een bepaalde temperatuur
2. De mate van kleurverandering
3. Mate van chemische en mechanische slijtage
4. Mate van krimp

De prestaties van de Green FX wasbal zijn bepaald aan de hand van de
bovenstaande parameters in vergelijking met de prestaties van een standaard
referentie wasmiddel. Er is op 40°C gewassen volgens een normale
huishoudelijke procedure. De resultaten uit het rapport tonen aan dat de Green
FX wasbal vlekken kan verwijderen.

19 verschillende vlekken zijn elk een keer gewassen met de Green FX wasbal en
vervolgens met een referentie wasmiddel. Wanneer deze resultaten werden
vergeleken in mate van vlekken verwijderen, werden in 10 van de 19 gevallen
geen waarneembare verschillen vastgesteld. In de andere gevallen zijn vlekken
door het wassen met de Green FX wasbal significant verwijderd.

Ook is er gekeken naar de verandering in kleur (op 8 verschillende gekleurde
stofstalen) na 10 keer wassen. Hierbij werd er geen kleurverschil waargenomen
tussen het wassen met een referentie wasmiddel of het wassen met de Green
FX wasbal.

Geen duidelijke verschillen zijn waargenomen wat betreft chemische slijtage
(mate van polymerisatie) na 25 wasbeurten. Ook zijn er geen opvallende
verschillen waargenomen in de aantasting van de sterkte van de gewassen
stoffen.

Wel is er een duidelijk verschil met referentie wasmiddelen en de Green FX
wasbal op het gebied van krimp. De waargenomen krimp (na 10 wasbeurten) bij
het wassen met een referentie wasmiddel, ligt 2 keer zo hoog dan bij het wassen
met de Green FX wasbal.

En… als ik wat verder surf beland ik vanzelf bij allerlei besparings / groene sites.

Ik heb hem dus besteld (voor € 25,45) (€ 19 +  €5,95 verzendkosten + € 0,50 creditcard kosten + € 3,03 BTW), laten we kijken of ik mijn egaa kan overtuigen tot het gebruik ervan.

Voor 1000 wasbeurten betekent dit dus 2.5 cent per wasbeurt.

p.s. terwijl ik hier op aan het Googlen was ook nog het schoonste wasmiddel gevonden: http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=36200 en hier http://www.test.de/themen/haus-garten/test/Vollwaschmittel-Billig-waescht-besser-1240600-1242506/), hier komen de Lidl en Aldi wasmiddelen het beste uit de test tegen 11 tot 13 cent per wasbeurt, als ik die lijn even doortrek betekent dit bij 1000 wasbeurten € 130.00 dus… ALS je al het goedkoopste wasmiddel gebruikt dan kun je nog € 100 extra per 1000 wasbeurten besparen. (en in ons geval gebruiken we meestal een VEEL duurder wasmiddel).

Backup and operations of your PC or Laptop

After I lost 2 months of mail of Outlook I started thinking on the root causes of the problem on why I didn’t push the button to backup and it brought me to a wider problem/gap in the household IT landscape.

Within most enterprises there is a complete large department “operations”, they operate according to process frameworks like ITIL and they use advanced software to govern the installed software base, backups, security and much much more.

Of course one household is much too small for such an overkill on tooling and processes but still what we can learn is that apparently there is a gap between total chaos and full control since a household still is faced with doing these backups and having to do a restore once in a while and in need of operational information.

The reason that most households live in chaos around backups, security and operations of their “IT environment” is that the knowledge is not out there. It’s simply for some strange reason not on the Internet. Households are left totally on their own.

If you Google or surf the Internet for software you will find a gazillion websites which will show you the FUNCTIONAL description of software and how cool it is to use it. E.g. most all sites on http://populair.eu/software. but for MANAGING your software you have to go out and try to gather stuff from forums, discussions lists, faqs, and so on.

Let’s take “firefox” for example: you will find a gazillion websites and weblogs on what kind of cool things you can do with Firefox. When you look for backups you will need to actively go and look for a product specific for Firefox (e.g. the profiles information on the wikipedia help pages) which will do “backups” (e.g. a well known extension/add-on). However when you want a backup solution for your household you do not want to install for all the dozens of pieces of software seperate backups tools. Since you do not want to run or even spend the time and energy to find backup products for all you single pieces of software. You want something simple, just 1 backup tool that finds you stuff and can also handle disaster recovery and recovery of older version of your installed base.

Furthermore knowledge on what to backup is scattered or sometimes not even out there. E.g. what do you actually need to backup from Firefox? (profiles directories, profile.ini, more?) or from Total Commander (ini files, key, extensions)  or from Active Sync? or from Google Earth? or from Outlook? It will take you a long time investigating each product or even sandboxing each product and go out hunting for registry keys, configuration files, data on so on.

This does not stand on itself. Households are left on their own when it comes down to “a way to manage all those zillions of passwords”, “a way to manage licenses and keys”, “a way to govern security”, “finding out yourself how to create a how network”, “creating a central software repository”, “finding out what to backup”, “finding out how to and what to restore”. Everyone is doing the same thing for themselves over and over again and shared at the coffee machine in individual bits and pieces. For the less computer minded people: they call up their “technical friend/nephew/collegeau) to help them with operational aspects.

So I have started with some basic ideas on the governance on this. I make an “application directory” (to distinquish it from the /program files directory for practical needs) and an “data dir”, which should contain the bulk of stuff to backup. I also began giving out id’s to the things that are installed in most cases and to describe against those numbers, where the installation software is located (e.g. firefox but also each extension and theme and plugin) and how backup and recovery is handled. I also started writing a batch file which works according to these numbers so I can see what it backups (in some cases a merge/sync is needed instead of a backup). Against those same numbers I have added chapters in our wiki.

In time I will put this information under an “operational” chapter on the household framework (http://www.householdframework.org). It’s really missing out there.