Archives for 

human

Moet de Astrolijn verboden worden of is het goed dat mensen er gelukkig van worden?

Het programma RamBam maakte onlangs een uitzending over het programma Astro TV. Het publiek bestaat voor het grootste gedeelte uit lager geschoolde mensen in de bijstand (bron: stats RamBam). Je belt naar een lijn en betaalt iets van 90 cent en de waarzegger aan de andere kant krijgt iets van 20 cent. Wat een zes-cijferige omzet oplevert voor de organisatie.

Je kunt de uitzending hier bekijken: http://www.npo.nl/rambam-astro-tv/06-01-2014/VARA_101342271 (waarschijnlijk goed om te bekijken om je een beeld ervan te vormen).

De presentators solliciteerden naar een functie als waarzegger en kwamen glansrijk door de selectie. De presentator werd zelfs waarzegger van de maand! Typerend zijn stukjes als “Ja ik zit in de financiele problemen” “zitten daar ook telefoonrekeningen bij?” “ja” ..

Ik denk, at least in mijn omgeving, dat niemand uberhaupt snapt waarom je uberhaupt ooit ook maar het idee kunt hebben dat dit iets anders is dan een humoristisch programma maar dat is het niet. Astro TV heeft een markt aangeboord van laag opgeleide mensen die daadwerkelijk geloven dat een willekeurig ander persoon speciale krachten heeft en verdient vet geld aan andermans ellende.

De directeur van de Astro TV organisatie begrijpt de ophef niet “we zijn net als het UWV maar zijn dan 24 uur per dag bereikbaar”.

Dus de vraag is eigenlijk of geld verdienen op deze manier “slim is” (omdat je gewoon een  slim gat in de markt gevonden hebt) (en als jij het niet doet dan pakt iemand anders ze wel) of dat er andere visies bestaan.

Het UWV lijkt het eerste te denken want ze sponseren opleidingen tot waarzeggers voor mensen uit de bijstand omdat hun leidraad is “het is een gegarandeerde bron van inkomsten”. Je krijgt dus een groep van waarzeggend ex-bijstands personen die 20 cent per minuut verdient en de andere bijstandspersonen die hiervoor 90 cent per minuut betalen (en het verschil gaat naar de organisatie). Bovendien krijg je een door het rijk (ja wij) gesponserd opleidings instituut erbij …

Ja… waarom niet eigenlijk? Blijkbaar worden de bellers er toch gelukkig van, anders zouden ze niet bellen. Het komt niet bij ze op dat als er daadwerkelijk iemand op deze planeet de toekomst zou kunnen voorspellen dat die (a) 1 miljoen piek kan ophalen (b) de wetenschap van de afgelopen 2.500 jaar op de schop kan want blijkbaar heeft iedereen van Einstein tot alle neuro wetenschappers dat deel in de realiteit / hersenen gemist en (c) de gemiddelde goochelaar deze trucjes in zijn eerste of 2e goocheldoos heeft en (d) … kijk gewoon eens een keer naar dat programma…

Slim dus. (if you can’t beat them join them). Waarom zouden we niet gewoon nog meer geld uit de pockets van deze bellers kloppen? Zij worden er gelukkig van want ze geloven erin, en het bedrijf heeft een “gezonde omzet”. Dus…  OK of niet?

Dus…. ik zou zeggen: als je geld nodig hebt… head to Amazon.