Je werkgevers alvast inplannen tot je 68e

:idea: Ik vroeg me af of het mogelijk zou zijn om bij de top 100 bedrijven van Nederland elk een half jaar te werken (projectje) en dit alvast bij die bedrijven in te plannen.

Ik zou dan 50 jaar nodig hebben wat jammer is want ik heb nog maar 28 jaar…

Dat zou natuurlijk gepaard moeten gaan met veel poes-pas: website, persbericht e.d.

Grappig idee, al zeg ik het zelf, mijn Linkedin netwerk zou er baat bij hebben.

Hmmm… waarom mezelf beperken tot de top 100? Als ik nu de top 1000 neem… dan moet ik bij zo’n 35 bedrijven per jaar werken , dat is dan pakweg 10 dagen per bedrijf.

Mischien kunnen we dan beter zeggen: per week 1 bedrijf. En dat bedrijf is dan gelijk het bedrijf van de week, ik zou iets langer kunnen doorwerken om dan de 1500 bedrijven te halen…

12 tips om iets te gaan doen met social

Lang geleden werd je regelmatig gebeld als de laptop of pc “het niet meer deed” en dan langs te gaan om die fixen. Dat tijdperk ligt achter ons maar de trent is merkwaardig genoeg gegroeid naar “wil meer omzet gaan draaien via Internet” en “iets gaan doen met social”, om eerlijk te zijn gaat er geen feestje of gesprekje voorbij waarbij het niet voorbij komt.

By no means claim ik de grote guru te zijn maar ik zal eens een postje wagen…… (1st  try) : Continue reading 12 tips om iets te gaan doen met social

Changing groups step by step

I had some idea and I don’t know what to do with it so let me log it here as an aside

I just wondered if “general” organizational change methods are that effective and maybe, if the approach should not be different by defining a list of very small (small because it is easy) specific steps and have the transition between each step be very different depending on situation “step 34″ and “step 35″ meaning: change is not an everlasting circle but change has a start and an ending AND the transitions are different each time AND work has to be put to define the best approach to transition each time.

Omkat tijd Zomer 2011

Je zag het al: de website ziet er niet uit :) (maar geen zorgen je kunt overal bij). Het komt omdat ik ergens halverwege ben blijven steken met wat probeerseltjes en de meeste nog niet eens “aangezet” heb.  Ik moet er nog veel aan doen maar ik kom er niet aan toe. Ik was aan het spelen met de nieuwe custom post formats maar ik moet nog styles voor alle typen maken en bovendien de bestaande 10.000 postings opnieuw doorgaan om te kijken of het enigzins matcht.

Ik ben nog aan het na denken over wat zaken. Ik zit erover te denken om weer eens  een eigen thema in elkaar te gaan steken. Om eindelijk eens de complete lijst  van requirements van WordPress te gaan koppelen met de daadwerkelijke implementatie van hoe de site uit ziet.

Grofweg zit ik er aan te denken om al mijn requirements als custom post types in elkaar te gaan steken “requirement”. Als je niet weet wat requirements zijn: zie wikipedia.

Dat zou betekenen dat ik op meta niveau in mijn eigen weblog al mijn requirements (waarschijnlijk honderden of zelfs duizenden) opgeslagen heb. Normaliter zijn die die dan vrij tekst achtig zoals use cases, user stories maar ook non functional requirements. Maar deze keer wil ik ze zo implementeren dat ze een soort directe link hebben met settings in een admin screen. Het wordt dus een soort WordPress theme-language. Met die WordPress theme language kun je dan een thema “opschrijven”.

Voor mensen die WordPress gebruiken voor hun “living” (Ik was op de WordPress meetup Amersfoort (zie http://www.webtaurus.nl/amersfoort-webdesign/ , http://wordcampnl.org/meetups/2011/03/24/wordpress-meetup-amersfoort-dinsdag-10-mei/, http://www.burobjorn.nl/blog/2011/05/12/wordpress-meetup-amersfoort/ en het was leuk om allerlei mensen te zien die met WordPress bezig waren) kan het dan betekenen dat een soort core van functionaliteit bestaat uit checklijsten die je met een klant kunt doornemen en die direct implementeerbaar zijn. Voor mensen die theme’s schrijven is er and een zeer smarte checklist waarover geen discussie kan bestaan. Het kan een soort accelerator zijn.

Bij een eerdere plugin heb ik al een laagje bovenop de settings.api  geschreven waarbij op alle functionaliteit in-gehooked kan worden. D.w.z. als je bijvoorbeeld een “gebruiker kan eigen favicon kiezen” functionaliteit hebt dan is dit 1 class: favicon. In die class zit dan zowel de admin functionaliteit als de front-end functionaliteit. bovendien zit in die class ook het help scherm in de admin als ook de validatie regels voor de form in de backend enz… Ik heb die code dus en er kunnen nog wel wat laagjes omheen. Ik geloof sterk in het toevoegen van lagen. Ik heb gemerkt dan het toevoegen van lagen heel creatief werkt. Plotseling ontstaan er weer allerlei nieuwe ideeen nadat je een laag hebt toegevoegd. Het wordt wel ingewikkelder natuurlijk. Een van die ideeen komt nu hieruit voor: als alles een plugin is. Dan kan er een taxonomie van plugins gemaakt worden die gekoppeld is aan een functionele of non functionele beschrijving van die plugin. Die beschrijving kan heel smart gemaakt worden omdat de plugin al bestaat. De complete uitdraai van die functionele smart beschrijvingen van de gehele set aan plugins leest als een boek met ja/nee checkboxen. Die zijn gekoppeld aan custom post types om te publiceren op meta niveau van wat de requirements zijn als een soort levend boek, mogelijk met code. Het wordt dus een thema met een meta thema maar dan met duidelijke taxonomie.

Ik heb geen idee hoe ver ik hier mee kom. Het wordt erg ingewikkeld omdat requirements weer genest zijn. etc.

Een ander iets is integratie. Mijn delicious perl script is gestopt omdat delicious in een build up fase is na de overname. Deed me denken om eindelijk eens een aparte server op te zetten die louter gaat dienen als integratie punt naar deze  weblog. D.w.z. deze server haalt allerlei content binnen en pompt die via of XMLRPC of via php calls of direct op de database binnen op dit weblog en mogelijk andere. Het voordeel daarvan is, is dat er geen load is op de site t.b.v. integratie en dat ik vanaf die server ook naar meerdere punten data kan verspreiden. Ik moet daar dan wat code voor schrijven. Theoretisch hoeft dat geen gui te hebben maar… als ik er ooit een mooi WordPress verhaal over wil maken zou het mooi zijn als ik dat ook een WordPress install maak. Dat maakt het eindresultaat meer buzzable.
Voor die server moet ik dus plugins schrijven die kunnen integreren met een ERG VEEL websites. Ik zat daar ook aan te denken omdat mijn favicon plugin toch een erg zware load op de CPU veroorzaakt alsmede een gigantische request database. Zou mooi zijn om die extern van een blog te laten runnen en dan mogelijk te kunnen splitten qua load. D.w.z. enkele plugins op 1 integratie server en weer andere integratie plugins op een andere integratie server. Zeker in het cloud tijdperk kun je dan snel groeien en snel een nieuwe integratie server omhoog gooien met een gedeelde memcache server.

Ook qua hosting zit ik een beetje aan mijn limiet. Ik ben nog aan het nadenken wat mijn volgende stap is voor edward.de.leau.net ik ben er nog niet helemaal uit.

Daarnaast is het prive blogging concept nog wel interessant. Iemand start met louter ‘tags’ omdat hij geen idee heeft waarover hij gaat bloggen. Na een postje of 5000 zijn er trends in die tags die kunnen leiden tot verdere categorizatie of sub blogs e.d. Ik heb hier ook nog wat ideeen over. Daarnaast het enterprise blogging, ook hier is nog een hele markt open voor vertical solutions bovenop WordPress.

Gelukkig heb ik de luxe om er lekker lang over na te denken en dan pas te starten met coderen :)

The future of weblogs and households

I read http://andrewkeen.typepad.com/the_great_seduction/2009/04/blogs-are-dead-long-live-blogs.html after seeing this posting of ma.tt: http://ma.tt/2009/04/oracle-and-open-source/.

I think its funny that at least a first step in the mind shift has been made but somehow the architectural vision is only focusing on the front-end. Why does the community not see the complete picture? Is it only me?

I wrote http://edward.de.leau.net/why-the-whole-world-is-wrong-about-weblogs-20081117.html some while ago to explain what is happening, I got some reactions but somehow most reactions missed the central point.

It’s difficult to explain something complex in easy verbs but I will try again in simple terminology:

1. “Computer” and the usage of it are evolving: disconnected, connected. It has a direct impact on our lives. You must look at the big companies to understand where we are heading to. They run ERP software, ECM software, CRM software, HR software, Accounting software and have process frameworks like UP, ITIL, etc… in place behind it. These evolutions merge with the Internet technologies.
2. Home users (every person on earth) are chaotic. They have therefore chaotic computer systems: a browser, an address book, a todo list, a weblog
3. Home users are also evolving by structuring their households with internal infrastructure (software and hardware): home LANs, home fileservers, home WIKI, home mail server, home web server, home synchronized address books
4. The Home Lans of users are integrating with the Company Lans on the Internet since SOAP, XML, web services somehow make this psychologically happen.

Now:
Integration of home and companies (in a two-way supplier demand relation) has direct impact on both in terms of hardware, infrastructure, software solutions AND processes in use at BOTH sides (since they intertwine with the software). Exactly the demand for integration of the many blocks within a business with a regular household will drive the next transformation meaning not only hardware and software but especially processes.

What are currently the most used integration (and NOT aggregation that is only a little part of the integration) software products in use by “homes” to enable it do these future tasks? Weblogs.

I can expand on this greatly. It just means that various software products running within an household will not only be “entertainment like x-box or mp3 server” they will get real process functionality which are tied to the goals of every household exactly like has happened in the bigger companies.

The most important software in a household in let’s say 10 years will NOT be “the iTunes server” or “the Xbox”, it will be the system which manages their finance, their contacts, their integration with companies, their lifes. Real functional useful software and hardware, exactly as in companies. There will be a “default best practices” process framework for households e.g. householdframework.org.

And in this moment in time, weblog software provides the best solution incl. their API’s, HTTP Requests interfaces, plugin structure, database integration to make that connection between the inside world and the outside world. There will be a blog in the inside and a blog on the outside and the interface between the two defines what is considered “within a household” and “outside a household”, which absolutely includes somewhere the social things.

Exactly that interface between the two will become the next big interesting thing. If you look around you see many companies making many custom integrations with households in terms of processes (paper letters, E-CRM, e-government, bills in PDF format, personal portals, helpdesk software), software and hardware. The standardization of this will lead to this. And standardization will be the next big thing since we are integrating everything with everything.

That standardization will lead to a new kind of improved household.

Idea about a new financial product

image I had an idea for a new financial product: the gadget-o-meter.

For end-users: you can build a wish-list of items. You can put books in there, mini camcorders, cds or even a house, whatever. You can embed the list on your website or send it to people before your birthday. It’s really the kind of wishlist you can find on a gazillion websites and of course it will have all the easy simple drag-to-browser “add-to-wishlist” button.

That on itself is not so exciting.

On the other side of the screen however is your money-o-meter, it is coupled to a special bank account especially for this purpose. It is a simple financial product: just an account which you can fill with money or which other people can fill with money. At the moment that the money-o-meter reaches a certain value then the product which is highest on the list automatically gets mailed to you so you don’t even have to think about (nice for shops to include an “add-to-gadge-o-meter” button) and ends up in your have list

The benefit is that you don’t have to do anythingimage besides adding your wishes: you will get stuff send to your house without you even looking at the gadget-o-meter. You might even forget about it and suddenly get send stuff.

Graphically this is of course a mindsketch, the endresult could look much smarter so people would have the feeling that something happens graphically when they enter money in the meter. They should dynamically see the thing move.

The revenue stream is of course on the interest on the associated bank accounts.

On the wishlist side one could partner with webshops

On the money-o-meter side one could partner with web income companies e.g. affiliates, webwritings and the hundreds of other ways to earn money on the web.

If you steal this idea then set me up a gadget-o-meter and donate me a percentage in there worth the idea, I’ll put the widget right here :)

Another idea to revive the music industry

While reading Can SanDisk prompt another digital-music revolution? I was thinking about another feature for boosting music sales (legally):

Create a virtual social network with many subparts and virtual goodies only for buyers of albums. E.g. buy the new cd of artist X and get exclusive access to the social network including forums, news, clips, content, interaction and possibly some status symbols which people can collect, since it is also part of collecting: e.g. virtual albums covers showing of your official collection. So …  you can only get access to the album owners part group within the social network if you have the code to login with it which you acquire when buying the album. The more albums you own, the more parts within the network you can access. All record companies could work together to create 1 network with many different subparts.

Hey… if I had the time and money I could even start it myself.

Bright ideas come to us at night, not in office hours

from couriermail:

EARLY to bed, early to rise, makes you healthy, wealthy and wise, so goes the old proverb. But it seems the advice holds little truth.

Research now suggests that if you want to be the wisest, you really need to stay up – well, until 10.04pm at least.

This is supposedly the best time for a eureka moment, according to research.

And around a quarter of us feel we formulate our most cunning plans when we are burning the midnight oil, a survey of 1426 adults found.
By contrast, despite what many managers may believe, daytime in the office is not conducive to blue-sky thinking.

The afternoon, when most people are at work, is when an overwhelming 98 per cent of those polled say they feel most "uninspired".
The creativity drought just gets worse over the nine-to-five working day, hitting rock bottom at 4.33pm.
When asked about methods they use to get their creative juices flowing, 44 per cent said they took a shower.
Unfortunately for mankind, even when we do get a stroke of genius, more than half of our ideas are lost for ever.
When inspiration strikes, 58 per cent of us fail to write the idea down immediately and forget it, according to the poll conducted by hotel chain Crowne Plaza. Women were better than men at jotting down their best ideas for posterity.
A third of over-35s chose to scribble the thought on the back of their hand, perhaps having learnt from experience how forgetful they are.

The findings echo an Italian study in 2006 that found those who stay up late have the most original ideas.

Night owls came up with the most creative thoughts – perhaps because they are more likely to be unconventional and bohemian than early birds – according to the research by the Catholic University of the Sacred Heart in Milan.

There is probably so much complicated truth behind this that I hope they study this further. It is well known that our greatest geniuses, e.g. the last Homo Universalis, Rene Descartes, never rose early and always worked through the night. There is something more behind this. Probably much more. Some theories:

  • I think that it has also todo with “zen”. At night, all work is done, all is quiet and a person can analyze, build thoughts on thoughts and run a chain of thoughts without being stopped or distracted.
  • It might have todo with flow and becoming into the “flow” (I have the audio book of Mihály Csíkszentmihályi)
  • I think it has also todo with subconscious processes: putting someone physically next to someone else degrades performance of brain-jobs. (However it will improve things for physical compiled knowledge e.g. bicycling). Whoever invented open offices didn’t understand anything about humans. Companies who place their resources in one open space typically are dumping the remote possibility of new bright ideas or good solid plans, unless these employees work throughout the night without physical beings around them.
  • To fully utilize brainpower of humans you need to put them in a place without any physical presence of other human beings, that happens at night.

Maybe some of you have noticed this at work. When you are working from home you typically generate a large amount of work in “thinking up stuff” like plannings or architectures or creative concepts. You have limitless brainpower at such stages. When you are sitting in a space with other physical human being present, no matter if everyone is quiet, it will take you much longer to progress on real creative thinking to solve puzzle pieces. Chances are you will never find that brilliant solution or concept.

However, although we live in an information society, the social pressure to be present from 07.00 to 16.00 is simply there, somehow reducing or limiting the possibilities of whatever you are working on and making it very production like and very un-entrepeneur like. I realize however that probably the largest crowd likes to be a 07.00-16.00 production-like person. Make planning, do task, fail or succeed, deliver, next planning.

Certainly you have come up with some brilliant ideas in your lifetime, which are not the ones you think yourself as brilliant but the ones which others find brilliant. I think we need to classify these moments and find out if we can mimic the circumstances, but, possibly, also the attributes of that person at that moment in time. We could possibly make some improvements on “improvement thinking”.