Hoe zwaar is de aankomende storm: dipje, recessie of erger?

 

Jan Kees de Jager “De economische ontwikkelingen zorgen voor veel onrust, omdat niet duidelijk is wat er allemaal op Nederland afkomt. “Maar het is duidelijk dat de dreiging groot is”, zei De Jager. “We moeten ons schrap zetten om overeind te blijven.”. Het kabinet houdt rekening met een ‘opstekende storm’.

Het is goed  dat het kabinet rekening houdt met de opstekende storm maar… wat moet ik zelf doen voor mijn eigen toko?

Ik heb een aantal verzekeringen. Ik heb gekozen om maandelijks een bedrag te betalen omdat er bijvoorbeeld een klein risico is dat er bijvoorbeeld ingebroken wordt.

Er is nu een klein risico op het “zwartste scenario” van Jan Kees. Dat zwartste scenario betekent dat ons geld niet meer waard is. Miljoenen Nederlanders gaan leven in uiterste armoede en er komt dan een politieke chaos door het land en Europa. (google eens op “argentinie recessie”).

Hou even voor ogen dat ik niet zeg dat het gaat gebeuren (zoals Alessio Rastani in de video) (nee, geen onderdeel van de Yes-men) maar dat ik, net zoals het kabinet, er rekening mee houdt als zwartste scenario.

Wat is een scenario en waarom gebruiken we het? Als je een voorspelling wilt doen van de komende tijd en op basis daarvan je beslissingen wilt baseren dan kun je verschillende voorspellingen doen: heel positieve en heel negatieve. Als je je volledig wilt indekken dan houdt je rekening met het zwartste scenario.

Voor mijn gezin wil ik hetzelfde doen. Er is een positief scenario ( er komt geen recessie en ‘de politiek’ lukt het om Europese landen binnen de Euro te houden) en er is het meest negatieve scenario. Ook daar wil ik me enigzins voor indekken. Niet dat ik compleet denk dat het gaat gebeuren maar het is nu eenmaal een scenario en volgens mij… groter dan de kans dat er bij me ingebroken wordt… waar ik wil verzekerd voor ben.

Ik kan proberen filosofische discussies in te gaan over hoe dit nu komt en hoe Europa totaal verzaakt heeft de afgelopen 10 jaar en zelfs dat er een compleet nieuw systeem nodig is of dat we weer naar de economische verhoudingen van rond 1500 gaan waar China en India de sterkste economische machten waren maar … whatever… ik heb daar geen invloed op. Ik kan alleen invloed uitoefenen in mijn eigen directe omgeving (en ben ook alleen daar verantwoordelijk voor).

Als ik nu al mijn geld van de bank haal en converteer naar Yuan (en in een sok verberg op zolder) en voedselpakketjes in huis haal voor 12 maanden dan kost me dit niets (hooguit wat rente) maar ik ben wel ingedekt voor het zwartste scenario voor een periode van 12 maanden.

vraag1: Is dat gek / ben ik gestoord ?

vraag 2: Andere tips welkom

p.s. link die ik nog tegenkwam: http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A25824-2004Jul29?language=printer

Aantal woningen dat verkocht wordt : meer dan dramatisch!

image

Ik zie meer en meer "te koop bordjes" voor lange, heel lange tijd voor dezelfde huizen staan dus dat dreef me naar VEH waar ik het artikel over de situatie op de woningmarkt las.

Bij het grafiekje zag ik dat het nog erger was dan ik al dacht (2010 is nog niets eens aangegeven in de grafiek)… dramatisch. Meer dan dramatisch. Shocking.

Persoonlijk denk ik dat het zinloos is om  a) je huis nu te koop te zetten en b) nog hoop te hebben dat je huis meer waard wordt de komende 15 jaar.

Als ik het goed zie zijn er +4.000.000 koopwoningen en ik schat dat 0.025 % daarvan verhandeld wordt (op jaarbasis).

- ik denk dat het aantal makelaars flink gaat dalen (er is bijna niets meer te handelen)
- ik denk, dat als mensen beseffen dat investeren in hun huis zinloos is m.b.t. de waardedaling dat er veel minder geinvesteerd gaat worden in huizen met directe gevolgen voor de complete industrie hier rondom met weer gevolgen voor de industrie en services hier rondom.
- ik denk dat er ontzettend veel mensen de komende jaren in financiele problemen gaan komen en het aantal gedwongen verkopen gaat sky rocketten (de huizen worden niet verkocht) wat weer een directe impact zal hebben op de financiele sector wat weer invloed zal hebben op de dienstensector.
- omdat mensen blijven zitten stagneert alles. Mensen verhuizen niet meer voor werk. Files worden langer. De huurwoningen lopen vol. Starters kunnen het vergeten.

Ik denk niet dat dit goed gaat komen en ik denk dat dit kabinet niet echt helpt om vertrouwen te wekken. "iedereen gaat erop achteruit".

p.s. 2 verdieners met 2 kinderen met kinderopvang gaat er het meest op achteruit schijnbaar uhm… dat zijn wij dus (alleen al op kinderopvang -€ 1000 per jaar, laat de rest van de bezuigingen maar komen…) (en de waardedaling van ons en vrijwel elk koophuis).

p.p.s. En over het kabinet: en dan nog temidden van deze financieele chaos OOK nog eens daarbovenop … de tegenstellingen in de maatschappij op scherp zetten waardoor de helft van de maatschappij zich ook super gemotiveerd gaat voelen. Geniaal. Dit bedrijf heeft een briljante doordachte (communicatie) strategie en de stemmers hierop zijn over het algemeen ook altijd typisch zo’n briljante mensen die in een aantal one-liners op geniale wijze uitdrukken wat duizenden andere mensen niet door hadden en precies de mensen die we nodig hebben om ons hier bovenop te helpen…  Deze doordachte one-liners worden dan natuurlijk "de strategie". Kortom: het gaat helemaal goed komen met een plan waar rechts de vingers kan bij aflikken…