Archives for 

religion

Francis I de nieuwe paus: wie is het: 25 feiten.

 imageWitte rook en dat betekent een nieuwe paus. Maar wie is het, wat kun je morgen bij de koffie automaat vertellen? De engelstalige wikipedia is er altijd snel bij en heeft een goed overzicht. De 25 highlights:

 1. Het is de 1e paus ooit uit de America’s (Buenos Aires, Argentinie)
 2. Het is de 1e paus ooit uit het zuidelijk halfrond
 3. Het wordt de eerst Jesuit Paus
 4. Het is de 1e non Europese paus in de afgelopen 1200 jaar (de vorige kwam uit Syrie in 731 CE)
 5. Hij heet Jorge Mario Bergoglio
 6. Hij is 76 jaar, geboren op 17 december 1936
 7. Hij was de tegenkandidaat van Ratzinger bij de vorige verkiezingen.
 8. Hij staat bekend om zijn nederigheid: hij woonde in een klein appartement in plaats van de Bischops residentie en kookt zijn eigen eten
 9. Hij is een paus die, zoals ook uit zijn gekozen naam blijkt, zich sterk maakt voor de allerzwaksten in de maatschappij. Eerder in Argentinie heeft hij de uitspraak gedaan: “arme mensen worden vervolgd doordat ze werk willen en voor rijke mensen wordt geapplaudiseerd omdat ze gerechtigheid ontvluchten”. Er wordt verwacht dat door een paus uit deze hoek te kiezen dat er vanuit die sociale gedachte meer aansluiting komt bij de grote groep allerarmsten. De kerk heeft, ook in Argentinie, te maken met een terugloop van leden en mogelijk keert dit het tij.
 10. Hij is uiterst conservatief en daardoor niet bepaald zachtzinnig over homosexualiteit: hij noemt het destructief tegen het plan van God en ziet ook adoptie van kinderen door homosexuelen als een vorm van discriminatie tegen kinderen. Daarmee kreeg hij ruzie met de Argentijnse staat die deze toon noemde “middeleeuwse toestanden die herinneren aan de inquisitie” (waar overigens de vorige paus nog steeds van aan het hoofd stond). (Dat beloofd ook niet veel goeds voor de verdere leegloop in Nederland juist vanwege dit soort middeleeuwse gedachtes).
 11. Hij is de 266e paus en volgens de voorspelling van Nostradamus en Malachy  (voor de alu hoedjes onder ons) (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Prophecy_of_the_Popes) daarmee de laatste paus waarna Rome zal worden vernietigd en het einde der tijden is aangebroken. Wat ook niet helpt is de datum waarop hij paus werd: 13-03-2013 gecombineerd met het zijn van de 266e paus.
 12. Als je je verbaasde over hoe goed hij Italiaans sprak op TV: dat klopt hij is de zoon van Italiaanse immigranten (in principe dus eigenlijk wel weer een Italiaan).
 13. Naar verluid heeft hij de naam Francis gekozen naar Francis van Assisi. De Italiaan die de orde van de Franciscanen stichtte en eerste die een stigmate kreeg (dat je wellicht kent van de film) (maar ook degene die de kerststal bedacht: die je kent van onder de kerstboom).
 14. Hij is tegen abortus en euthanasie (conservatief dus) (hij noemt het serieuze misdaden tegen leven en families) hij is wel voorstander van voorbehoedsmiddelen ter voorkoming van ziektes.
 15. Gedurende de dictatuur in Argentinie (1976-1983) (ref. de vader van Maxima) (en de film met Madonna in de hoofdrol en het lied…) heeft hij zich afzijdig gehouden ondanks confessies van slachtoffers en hun familie die vertelden over martelingen, moord en ontvoeringen aan de priesters waarvan hij aan het hoofd stond. Hij wordt daarvoor bekritiseerd.
 16. We krijgen dus nu een nieuwe Argentijnse Koningin Maxima en hebben ook een nieuwe Argentijnse paus ondertussen blijven de Falkland eilanden naast Argentinie een conflict gebied nu ook in December 2012 de regering van Argentinie wederom eigenaarschap heeft geclaimd over de eilanden. Dus mischien krijgen we ook weer een nieuwe Argentijnse oorlog.
 17. In zijn thuisland is 67% rooms katholiek maar blijft de kerk erg invloedrijk in de politiek en regering ook al is het kerkbezoek laag. 15% tot 20% van Argentinie is inmiddels niet religieus, een trend die eerder in Europa al is ingezet en nu ook in Zuid Amerika doorzet. Wellicht kan deze paus dat tij keren in zijn land. (de trend gaat hard omdat ook de cijfers in Wikipedia niet gebaseerd zijn op de laatste cijfers uit 2011) (van 92% gebasserd op de oudere cijfers als het CIA world fact book naar 67% in de laatste cijfers is een erg sterke daling). Daarnaast heeft het de hoogste hoeveelheid Moslims (1% van de bevolking) EN het hoogste percentage Joden (Buenos Aires is de 2e Joodse stad in de America’s na New York).
 18. De Paus spreekt vloeiend Spaans, Italiaans en Duits.
 19. Hij heeft een masters degree in scheikunde gehaald op de universiteit van Buenos Aires.
 20. Hij heeft ook lesgegeven in literatuur en psychologie in Buenos Aires.
 21. Hij heeft zijn doctoraal gehaald in Duitsland.
 22. In 1969 werd hij priester. In 1992 Bischop.. In 1998 Aartsbischop. In 2001 werd hij kardinaal. En… in 2013 paus.
 23. Vrijwel niemand had verwacht dat deze paus gekozen werd, veel mensen die voor geld online gokken op allerlei events hebben dan ook veel geld verloren (25-1).
 24. Hij is nu de “baas” over 1.2 milliard mensen waarvn 40% komt uit zijn basis Zuid Amerika.
 25. Hij heeft maar 1 long: toen hij tiener was werd er een long verwijderd door een infectie. Nu hij ouder wordt begint hij de gevolgen daarvan te ondervinden.