Family+Friends: het ideale gezins online tool

Als je een gezin hebt dan MOET je  Family+Friends gebruiken.

Althans, dat is mijn stelling. Ik ben al jaren lid hiervan en het geeft de backbone onder mijn gezin: van gezamelijke kalender en todolijst en adressenboek tot bankzaken, mailbox en archief.

Het bevat allerlei slimmigheden die je nergens anders terug vindt, bijvoorbeeld: er is niet zozeer een “simpel adressenboek” (zoals in gmail/hotmail/outlook/etc…) maar een uberslim adressenboek waar je  gescheiden gezinnen kunt bijhouden en daaraan gerelateerd de gezinsleden: de enige manier om e.g. etiketten uit te printen of om orde in de chaos te houden.

Eigenlijk bevat het allerlei handigheden die ik zelf ooit wel zou willen schrijven in een tool maar waar ik nooit aan toe kom. E.g. de verjaardagskalender heeft ook heel handig de leeftijd in haakjes achter de persoon staan, alles is met alles geintegreerd zodat je ook history van afspraken bij personen kunt zien enz.. enz…

Het vreemde is dat het heel onbekend is en dat ik vermoed dat het sinds 2010 al een beetje “uit development” is, en dat is jammer. Ik hoop echt dat de eigenaars er toch weer extra effort in gaan stoppen met nog meer functies en het in de markt zetten ervan.

Maar… om je toch te laten zien dat het veel meerwaarde kan bieden voor je gezin (puur omdat ik denk dat het een erg gaaf tool is / verder geen relatie met de makers) even een rondje functionaliteiten. Ik heb de screenshots bewerkt om zoveel mogelijk persoonlijke data eruit te laten.

Ik denk dat als je een gezin hebt dat je direct zegt : hmmm…. dit is handig (of zelfs onmisbaar). (Ik zou zelf niet lid blijven als ik zonder kon leven). Ik denk dat elk gezin het nodig heeft.


1. AGENDA

AGENDA/agenda

Een gezamelijke gezinsagenda is ideal. Zo zie je in een oogopslag waar ieder lid van het gezin heen moet en kun je zaken met elkaar afstemmen om de gezinschaos te voorkomen.

De agenda werkt precies zoals je die kent van je huidige tool: je kunt per week een overzicht krijgen, per maand of in een lijst. Het unieke is dat je kunt aangeven voor welke gezinsleden de afspraak is en of het te zien moet zijn in je eigen agenda, alleen voor de ouders of in de gezinsagenda d.w.z. zichtbaar voor het hele gezien. De afspraak met is weer gekoppeld met je adresenboek. De verjaardagen en anniversaries zijn vanuit het adressenboek automatisch aangegeven met een cadeau icoontje en op je “startpagina” kun je een verkorte pagina krijgen. Met kleuren is aangegeven voor wie de afspraak is. Je hebt ook een synchronizatie tool dat je agenda synchronizeert met e.g. outlook.

imageimage

Handig is dat de afspraken ook bijgehouden worden tegen het adressenboek van het gezien: je kunt dan zien wanneer je voor de laatste keer afgesproken hebt met vrienden. Zo werkt dit tool: alles is met alles verbonden zodat je voortdurend denkt: hey… dat is precies wat ik ook ooit zelf wou bouwen.

AGENDA/taken

Ook de taken lijst heeft de weergevave “alle gezinsleden” of alleen die van jou. Je kunt natuurlijk een einddatum opgeven etc… EN je kunt ook deeltaken opgeven. Ook heel handig om af en toe te doorlopen met het gezin of “de ouders” om zeker te weten dat je niets vergeten bent. In een gezin staan er zoveel todo’s open dat de regel “in ieder geval in family+friends zetten” heilig moet worden zodat je rust krijgt.

image

AGENDA/planner

De planner is heel handig als je met een groep mensen iets wilt organizeren, je kent het vast wel: iets als datumprikker. Het werkt precies zo maar nu heb je de integratie van je eigen adressenboek en je eigen agenda. Er wordt naar iedereen een mail verstuurd en dan kun je gaan plannen. Ideaal dus, ook als je gewoon met maar 1 persoon iets wilt afspreken.

image

AGENDA / overig

 • Je kunt je laten herinneren over afspraken en je ook zelf een e-mail laten sturen
 • Feestdagen/Schoolvakanties e.g. “Nederland/Regio Midden” kun je selecteren om die mee te laten nemen in de agenda (handig!)
 • Een evenementen agenda laat je alle evenementen zien
 • Synchronizatie kun je tot op detail instellen: e.g. verwijderen van taken die voltooid zijn ook in outlook verwijderen, en afspraken die in het verleden liggen verwijderen je kunt ook de synchronizatie logs raadplegen
 • een tooltje wat je op je pc kan installeren als “melder” d.w.z. je krijgt een popup bij een melding

2. ADRESSSEN

Adressen/Adresboek

Het adresboek van family+friends heeft bepaalde functionaliteiten die je in geen enkel ander adressenboek zult tegenkomen. Je hier ook gezinnen maken: dus piet, ans en kinderen en dan per persoon weer een aparte entry. Dit is zo essentieel (denk ik) voor een adressenboek dat ik het extreem gek vindt  dat het product niet meer leden heeft. Je kunt 3 typen adressen aanmaken:

 • Persoon
 • Gezin
 • Bedrijf

Op gezins niveau heb je dus het adres en de trouwdag en op persoonsniveau heb je dan de verjaardag en telefoonsgegevens e.d. Je kunt ook heel uitgebreid en makkelijk zoeken: A-Z, door gewoon te zoeken met een zoekveld, door te sorteren op een bepaalde kolom e.g. plaats, telefoon, e-mail,achternaam of bijvoorbeeld op labels.

image

Er zit dan weer heel wat slimmigheid onder en handige icoontjes zodat je e.g. alle gezinnen kunt zien of juist “alle mannen” (je kunt het zo gek niet bedenken). Vooral de koppelingen maken het zo slim.

Voor mij is die mogelijkheid om op gezinsniveau informatie vast te leggen en dan vervolgens per gezinslid de specifiek informatie (en een leuke foto e.d.) essentieel voor een gezinstool (denk e.g. aan het versturen van kerstkaarten) maar ook… een gezin denkt simpelweg op die manier: we gaan naar “piet en ans”. Daarom is een adresboek zoals in outlook, gmail, hotmail etc… waar je slechts lineaire lijsten hebt van personen volstrekt ontoereikend.

Per persoon is het dan uberhandig dat je dan weer kunt vastleggen: documenten, afspraken, inkomsten/uitgaven/facturen. Je krijgt dus op de achtergrond een mooie web aan relaties naar de juiste entiteiten.

Adressen/Verjaardagen

Laat je een mooie overzicht (met foto’s) zien van de komende verjaardagen MET leeftijd : dat is handiger dan die fixed verjaardagskalender op de wc omdat je daar dan weer zelf moet proberen te bedenken hoe oud die en die nou alweer is geworden, bovendien wordt je dan ook niet getriggerd als iemand een speciale leeftijd heeft bereikt.

Adressen/Etiketten

Je kunt hier een selectie maken van gezinnen (bijvoorbeeld allen die je getagged hebt met “kerstkaart” of “feest A”) en dan automatisch etiketten uitdraaien. Je hebt dan allerlei instellingen zoals lettertype, marges, tekenstijl, kolommen, rijeen e.d. Ook weer essentieel voor een gezin. Ook handig om vooraf uit te draaien voordat je op vakantie gaat voor alle gezinnen die gelabeled zijn met “vakantie kaart”

Adressen/webadressen

Je kunt hier alle web adressen bewaren MET wachtwoorden. Je kunt hier dus online een wachtwoorden database maken, weer in dezelfde omgeving als de rest. En dat is handig: want dan hoef je binnen je gezin maar een site te onthouden waarin je inlogt en alles doet.

image

Het is wel zo, nu we in 2013 zijn aanbeland: dat een 2-pass verification wel voorhanden ligt daarom hoop ik dat er toch nog een nieuwe release komt met wat nieuwe functionaliteiten. Ik zou ook bijvoorbeeld willen zien wie het laatste is ingelogd en vanwaar vandaan.

Adressen/import-export

Je kunt hier zowel importeren als exporteren als ook synchronizeren e.g. met je PDA (op basis van Sync ML). Ik heb dit vaak gedaan en het werkt perfect.

3. Mail

Je kunt hier je mail samenbrengen tot 1 gezinsaccount. Heel handig. Je kunt dus al je gmail accounts / hotmail accounts / pop accounts samenbrengen en hebt dus overal toegang tot die mailbox.

Wat dan HANDIGER is dan gmail/hotmail e.d. is de integratie met de rest van het tool: je kunt per account aangeven wie het mag zien en het is gekoppeld aan je gezinsadressenboek, je gezins foto album en je kunt belangrijke attachments gelijk in het digitaal archief onder brengen. Het handige is  dat ook hier weer dezelfde labels gebruikt worden waarmee je zaken kunt categorizeren.

image

4. Bank

Je kunt hier de bankrekeningen importeren en precies gaan ordenen per jaar wat je uitgaven en inkomsten zijn geweest: dus al je bankrekeningen.

Dit is een essentieel tool voor mijn gezin, omdat het allerlei zaken automatisch in de goede rubriek doet landen kan ik precies zien per jaar, per maand of per post wat de uitgaven en inkomsten zijn geweest.

Je kunt dan allerlei mooie diagrammen bekijken die je nog meer inzicht geven.

Op basis van deze informatie maken we in het begin van het jaar in mijn gezin een budget.

Ik heb wat testen gelezen o.a. van de consumentenbond die diverse van dit soort huishoud boekjes vergeleken en waarbij family+friends laag scoorde. Dat zijn simplistische testen. Als je zelf gewoon eens een export doet van je uitgaven en die export vergelijkt met de export van een willekeurig ander tool dan zul je zien hoeveel meer logica er in het datamodel zit achter dit tool (een factor 1:10). Tel daarbovenop nog eens de handige integratie met de andere onderdelen in dit pakket en dan kun je je eigen conclusie maken.

Ik heb in de loop der tijd eigenlijk alle andere tools gebruikt en geprobeerd te gebruiken maar ik heb nog niets gevonden wat handiger werkt dan dit tool EN wat me een beter inzicht geeft in mijn financieen.

Ik denk dat dit de afgelopen jaren mijn belangrijkste functionaliteit geweest is in het tool. Ik kan dat onmogelijk allemaal zelf na gaan bouwen (ook al heb ik ver in het verleden ook al redelijk wat gespeeld met excel en zelf geschreven code om die functionalieit te verkrijgen).

imageimage

Wat vooral handig is, is dat je een jarenlange historie bijhoudt van je afschriften: als… na jaren de belastingdienst je vraagt om een afschrift van 5 jaar geleden dan print je die simpelweg uit.

Je krijgt er ook een heel goed inzicht in van het verloop van je financieen over meerdere jaren heen.

Ik heb zelf al onze uitgaven ingedeeld in 13 groepen en daarbinnen weer subgroepen. Van die 13 groepen heb ik simpelweg 1 getal in euro gemaakt zodat ik dus kan sturen op die 13 getallen.

Het tool importeert alles inclusief creditcard overzichten e.d.

Het bestaat uit : bankrekeningen, verloop, importeren, categorizeren, uitgaven en facturen.

5. Bezittingen

Onder bezittingen kun je al je bezittingen invoeren. Je kunt er dan serienummers en garantie bewijzen e.d. bij opslaan als ook foto’s. Heel handig dus om snel iets terug te vinden maar ook om een gevoel te krijgen van de waarde van alles wat je bezit e.g. t.b.v. van een inboelverzekering.

Het bevat de modules: mijn bezittingen, effectenportefeuille, mijn vermogen, uitgaven per bezitting en bezittingen importeren.

De effecten kunnen dagkoersen ophalenm grafieken, performance analyses van portefeuille en per fonds enz…

6. Archief

Het archief kun je gebruiken om alle informatie vast te leggen die nodig zijn voor een gezins archief ook weer gekoppeld aan de rest van het systeem:

 • alle documenten
 • correspondentie
 • officiele documenten
 • verzekeringen
 • facturen
 • afschriften

Zo’n item kan dan een document zijn als een PDF of word document of meerdere ingescande documenten of een document wat je zelf intypt.

Uber handig om op vakantie te kunnen inzien bijvoorbeeld of even snel via je mobiele telefoon.

7. Foto’s

Hier kun je foto’s opslaan, die je dan kunt delen met vrienden en familie, je kunt ze ook laten afdrukken, mailen enzovoort.

ik heb in mijn abbo 5 gig gekregen voor data opslag. Omdat ik nu rond de 100 gig aan foto’s heb in mijn huishouden gebruikt ik de foto functionaliteit niet actief, het is wel handig om af en toe een series foto’s te delen met bekenden uit het adressenboek.

Een extra GB kost  € 20 per jaar, dus foto’s sla ik liever op in Bitcasa (€ 9,99 per maand, onbeperkte ruimte).

Tot Slot

En dan is er nog functionaliteit om een eigen website te maken op je family+friends domein en de startpagina naar eigen wens aan te passen (kort overzicht van verjaardagen, belangrijke adressen, afspraken, taken e.d.), een eigen “mijn dagboek” enz…

Ik hoop dat er veel nieuwe gebruikers bijkomen zodat de makers het tool weer eens updaten met wat nieuwe functionaliteit.

Je kunt het gratis testen: http://www.familyware.nl voor een account met 1 Gb opslag.

Comments