Twee lampen, een aansluitpunt, hmmm

Ik heb 2 lampen gekocht voor boven de eettafel, maar ik ben nu aan het twijfelen over de aansluiting (blauwe draad getekend = zwarte draad)

 1. In situatie 1 laat ik beide lampen onafhankelijk de draadjes voeren richting aansluitpunt en plaats ik daar 2 kroonsteentjes (of eigenlijk 3 want ik moet nog een aardedraad terug leiden)
 2. In situatie 2 zet ik 2 kroonsteentjes in de kap bij lamp 2, voordeel is er maar een paar draadjes in de goot hoeven tussen lamp 2 en het aansluitpunt (of eigenlijk 3 want de aarde komt terug) dus minder geklooi met die draadjes in het gootje

Logisch gezien zou situatie 1 mooier zijn maar situatie 2 is praktischer… wat zou jij doen?

image

(daarnaast heb ik het probleem dat ik gaatjes moet zagen in de metalen lampkapjes die exact de maat hebben van het gootje wat de kabels gaat leiden tussen de lampen).

update 1: aarde draad schijnt niet nodig te zijn in de woonkamer

update 2: Ik heb wat meer rondgesurfd en het schijnt dat de 2 aders samendraaien om 1 kroonstukje te stoppen niet goed is omdat ze vaak minder contact maken. Je kan beter adereindhulsjes kopen en zet die aan de uiteinden, vervolgens koop je twee lasdoosjes waarin je de 3 snoeren (dus ook de massieve draad uit het plafond) laat samenkomen in plaats van een kroonsteentje. Dan wordt het dus zoiets:

image

Wat ik me nu afvraag is of in de lasklemmen ook draden zonder harde kern kunnen m.a.w. hoe dat dan werkt met die adereindhulsjes. Ik vraag me af of ik daarvoor dan weer een adereindhulsTANG voor nodig heb….. kreun:

image

Dus… boodschappenlijstje:

 1. 2 lasklemmen
 2. 4 adereindhulsjes,
 3. 1 adereindhulsjes tang (duur!)
 4. 2 kroonsteentjes
 5. opzetstukje voor open aansluitpunt, wellicht een dimmer
 6. electriciteits draden
 7. kabelgootjes voor aan het plafond
 8. metaalzaagje en schuurspons voor metalen lampkapjes
 9. 2 haakjes om de lampen op te hangen

Update 3: ik lees dat kroonsteentjes helemaal uit zijn en je eigenlijk alles met lasklemmetjes kunt doen tegenwoordig. Het voordeel is dat de draadjes niet “kapot geschroefd” worden zoals in het geval van een kroon steentje. Wel is een adereindhulsje aan te bevelen. Maar het probleem daarbij is dat de bijbehorende tang erg duur is.

update 4: op e-bay is zo’n tang $ 26. Als ik ze hier louter kan vinden tegen pro prijzen dan bestel ik die tang eerst aldaar.

Tagged with 

Comments